Selectează o Pagină

Taierea de formare este procesul prin care se taie ramurile si lastarii pomilor pentru a-i ajuta sa se dezvolte intr-o forma dorita si pentru a-i pregati pentru fructificare.

taieri de formare pomi frucitferi

taieri de formare pomi frucitferi

Aceasta este o metoda de ingrijire a pomilor care poate ajuta la:

• Controlul dimensiunii pomilor
• Promovarea cresterea ramurilor laterale
• Eliminarea ramurilor inutile sau cele care cresc in directii ne dorite
• Promovarea fructificarii si a calitatii fructelor
• Prevenirea problemele cum ar fi prabusirea sau inghesuirea ramurilor

Taierea de formare se poate face atat la pomi tineri, cat si la cei maturi si este indicat sa se execute in timpul perioadei de repaus a pomului, adica in general in lunile de iarna sau inceputul primaverii, inainte de inceperea cresterii active.

Este important sa se consulte un expert in domeniu cum ar fi un inginer sau un gradinar pentru a primi recomandari si indrumari personalizate pentru taierea de formare, deoarece anumite specii de pomi au nevoi diferite si pot fi afectate daca taierile sunt facute la momente nepotrivite.

 

Reguli de baza la taierea pomilor fructiferi  –  6 sfaturi utile de care poti tine cont.

Taierea pomilor fructiferi este o activitate importanta pentru a mentine sanatatea si productivitatea lor. Iata cateva reguli de baza pentru taierea pomilor fructiferi:

  1. Taierea se face in sezonul de repaus vegetativ al pomilor, adica inainte de inceperea cresterii primaverii. Acest lucru variaza in functie de tipul de pom, zona climatica si de alti factori locali, dar in general, cele mai bune luni pentru a taia pomii sunt ianuarie-februarie.
  2. Scopul taierea este de a indeparta crengile moarte, bolnave sau deteriorate, de a reduce dimensiunea coroanei, de a stimula cresterea si de a imbunatati productivitatea. Taierea trebuie sa fie facuta cu grija pentru a nu afecta zona de jonctiune dintre creanga si trunchi.
  3. Cand taie o creanga, asigurati-va ca folositi o unealta ascutita si curata pentru a face o taietura curata, dreapta si neteda. Taietura trebuie sa fie facuta la aproximativ un centimetru deasupra unui mugure sanatos, cu o inclinatie usoara in afara crengii pentru a preveni retinerea apei si a daunei provocate de apa in caz de inghet.
  4. Evitati taierea pomilor prea scurt, ceea ce poate duce la o crestere dezordonata si la o coroana densa. Taierea excesiva poate duce la o crestere de ramuri verticale cunoscute sub numele de „turioni de apa”, care pot reduce productivitatea pomilor.
  5. In cazul pomilor mai in varsta, este posibil sa fie necesara o taiere mai drastica, denumita si „regenerare”. Aceasta implica indepartarea a cel putin o treime din crengile mature ale pomului, pentru a stimula cresterea unor noi crengi.
  6. Taierea pomilor fructiferi necesita experienta si indemanare, asa ca, in cazul in care nu sunteti sigur cum sa taiati corect pomii, este mai bine sa apelati la un profesionist.

Prin urmare, respectand aceste reguli de baza, puteti sa va asigurati ca pomii dumneavoastra fructiferi sunt sanatosi si productivi si va vor oferi recolte bogate.

Taieri de formare pentru o coroana frumoasa a unui pom fructifer –  4 sfaturi utile.

taieri de formare

taieri de formare

Pentru a obține o coroană frumoasă a unui pom, este important să se facă taieri regulate. Aceasta include eliminarea ramurilor uscate, bolnave sau rănite, precum și tăierea ramurilor care cresc în interiorul coroanei sau care cresc în direcții nedorite.

De asemenea, este important să se încurajeze creșterea ramurilor sănătoase și să se evite supratăierea. Este recomandat sa se faca acest lucru cu ajutorul unui specialist sau unei firme de amenajari gradini care ofera servicii precum tarieri de formare pomi fructiferi.

Pentru a obține o coroană frumoasă a unui pom, este necesar să se efectueze tăieri regulate și corecte.

Acest lucru ar trebui să fie realizat de către o persoana calificata sau o firma specializata in astfel de servicii, care poate determina forma ideală pentru specia de pom respectivă și poate elimina ramurile bolnave sau deteriorate.

De asemenea, este important să se asigure o udare adecvată și fertilizare pentru a menține sănătatea pomului.

 

Cand se fac taierile pentru a avea un pom fructifer productiv si sanatos?

Tăierile pentru a menține un pom fructifer productiv și sănătos ar trebui să fie realizate în funcție de specia de pom și de stadiul de dezvoltare al acestuia.

In general, tăierile de formare se efectuează în timpul perioadei de repaus vegetal, adică în timpul iernii sau la începutul primăverii, înainte ca pomul să înceapă să înflorească. Acestea vizează eliminarea ramurilor care cresc în interiorul coroanei, în scopul de a menține o formă echilibrată și de a permite accesul la lumina soarelui.

Tăierile de întreținere se efectuează în timpul verii sau toamnei, după ce pomul a înflorit și a produs fructe. Acestea vizează eliminarea ramurilor bolnave, deteriorate sau cele care nu sunt productive.

Totusi, este important sa se tina cont de specia de pom si sa se consulte o persoana calificata pentru a decide cand si cum sa se efectueze taierile de formare la pomii fructiferi.

 

In concluzie: ce sunt taierile de formare la pomii fructiferi ?

Taierile de formare reprezinta o serie de taieturi efectuate la inceputul vietii unui pom fructifer pentru a-i da o forma corespunzatoare si pentru a-i asigura o structura solida si echilibrata.

In general, taierile de formare se efectueaza in primii ani de viata ai pomilor, inainte de inceperea productivitatii. Acestea includ taieri pentru a controla inaltimea si forma pomilor, pentru a incuraja o structura robusta si pentru a reduce concurenta intre ramuri.

Prin taierile de formare se pot obtine pomii in forme diferite, cum ar fi: pom fructifer cu coroana joasa, pom cu coroana inalta, palmete, piramide sau arbusti.

Principalele obiective ale taierilor de formare sunt:

  1. Sa se asigure o structura de baza solida si echilibrata: taierile de formare ajuta la dezvoltarea unei structuri de baza solide, care sa sustina cresterea si dezvoltarea ulterioara a pomului.
  2. Sa se controleze inaltimea si forma pomului: taierile de formare pot ajuta la obtinerea unei forme a pomului potrivita pentru spatiul disponibil.
  3. Sa se limiteze concurenta intre ramuri: prin eliminarea ramurilor concurente, taierile de formare asigura ca toate ramurile primare ale pomului beneficiaza de lumina si nutrienti suficienti pentru a se dezvolta corespunzator.

In general, taierile de formare sunt o parte importanta a ingrijirii pomilor fructiferi, deoarece acestea ajuta la dezvoltarea unor pomii sanatosi si productivi pe termen lung.